Manyas, Balıkesir şehri içindeki en popüler ilçelerden birisi olarak bilinmektedir. İçerisinde birçok gezilecek yer bulunur. Bu yazımızı okuyarak ilçe hakkında detaylı bilgiler edinmelisiniz!
Manyas Balıkesir
Coğrafi olarak birçok güzel yer, ülkemizde bulunmaktadır. Manyas da bu ilçelerimizden biridir. Bandırma’nın hemen altında yer alır. Güneydoğusunda Susurluk, güneyinde ise Balıkesir şehir merkezi bulunmaktadır.
Tarihi açıdan da oldukça gelişmiş bir ilçedir. Bölgede yaşayan en eski sakinler Dolionlar’dır. Bu halk, yapılan araştırmalara göre 6. Ve 7. Yüzyıl civarlarında bu bölgede yaşamıştır. Zaman zaman İran halkından birtakım ailelerin de burada yaşadığı rivayet edilmektedir.
İlk olarak 800’lü yıllarda düzenli olarak yerleşilen ilçe, hak ettiği değere Osmanlı döneminde kavuşmuştur. Yaşanan savaşlar sırasında da birçok etnik grup Manyas bölgesine yerleşmiştir. Bu etnik gruplardan en önemlisi 25 aileden oluşan Kırım Tatarlarıdır. Söz konusu ailenin buraya taşınması ile birlikte, günümüzde dahi, bölge üzerinde yaşayan birçok Kırım Tatarı bulunmaktadır. Yine Yunanistan bölgesinden gelen göçler de ilçeyi oldukça kozmopolit kılmaktadır.
Şu anda ilçeye bağlı olan köylerin etnik ve kültürel yapılarına göre dağılımı ise şu şekildedir:
- Kafkasya 15 Köy
- Rumeli 8 Köy
- Yerliler 13 Köy
Ayrıca ilçe içerisinde 50 mahalle bulunmaktadır. Bu 50 mahalle içinde yaşayan nüfus ise yaklaşık olarak 19 bin kişidir.

Manyas Okulları
Eğitim açısından da oldukça gelişmiş bir ilçedir. Bu ilçeye bağlı olan Milli Eğitim Okulları şu şekildedir:
- Atatürk Orta Okulu
- İstiklal İlköğretim Okulu
- Manyas Anadolu Lisesi
- Manyas Lisesi
- Manyas İmam Hatip Lisesi
- Manyas MYO
Manyas Gezilecek Yerler
Web sitemizi ziyaret eden misafirlerimiz tarafından en çok merak edilen konu “Manyas Gezilecek Yerler”dir. Bu yerleri sizler için detaylı bir şekilde araştırdık. Şimdi de bilmeniz gerekenleri sizlere aktarıyoruz!
Manyas Gölü
Marmara Denizi’ne kıyısı olan Manyas Gölü, oldukça geniş bir alan kaplamaktadır. Sığ ve tatlı sulu bir göldür. En derin yerlerinde 4 metre, normalde ise 1-2 metrelik su derinliği görülmektedir. Dip canlılarına ve içerisinde yaşayan planktonlara bakıldığında oldukça zengin bir su kaynağıdır.
Suyun temizliği ve etrafında yaşayan hayvan türleri, mevsimlerden mevsimlere değişir. Ancak göl çevresinde genellikle şu türler görülmektedir:
- Tepeli Pelikan
- Küçük Karabatak
- Küçük Akbalıkçıl
- Gece balıkçılı
- Sumru
- Mahmuzlu kızkuşu
- Ak pelikan
- Tepeli pelikan
- Küçük karabatak
- Dikkuyruk
Bölge, kuş gölü olarak da bilinmektedir. Kuşların yaşamına uygun bir göldür. Su oldukça tatlı ve sığdır. En derin kısmı ise 4 metre kadardır.
Manyas gölü taşımacılığa uygun mu sorusu özellikle de ilköğretim müfredatında karşımıza çıkan bir sorudur. Etik açıdan tartışılmaktadır. Ancak göl taşımacılık yapmaya tamamı ile uygundur.
Balıkesir sınırları içerisinde yer alan Manyas Gölü, son senelerde yaklaşık olarak 2 kilometre çekilmiştir. Üstelik suyun derinliği yer yer 30 santimetreye kadar düşmektedir. Bu nedenle birçok midye göl yüzeyindedir. Gölün kuruma nedeni ise bilinçsiz turizm ve çevre kirliliğidir.
Kolodil kil içeren nadir göllerimizden birisidir. Birçok plankton ve dip canlısı içermesi nedeni ile de oldukça zengin kabul edilmektedir. Tüm bu özellikleri sayesinde hayvanların yaşamasına müsaittir.
Özellikle de doğa turizmi söz konusu olduğunda ilkbahar ayları tatil için harika bir fırsattır. Mart ve temmuz ayları arasında veyahut da ekim eylül ayları arasında gölü ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Kuş Cenneti Milli Parkı Balıkesir İli Bandırma ve Manyas İlçeleri sınırları içerisinde bulunan Manyas Gölü, her sene birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Gölün alanı yaklaşık olarak 24 bin hektar olarak bilinir.
Ülkemizdeki birçok göl karstik yapıya sahiptir. Dikkatli vatandaşlarımız, Manyas Gölü’nün de bu karstik göllerden birisi olduğunu hemen anlayacaktır. Sorunun cevabının kısaca evet olduğunu söyleyebiliriz.
Manyas Kuş Cenneti
İlçe içerisinde gezilecek yerlerden birisi de Manyas Kuş Cenneti’dir. İlçe içerisindeki en güzel yerlerden biridir. Birçok kuş türü, bu milli park içerisinde yaşamaktadır. Ayrıca bölgenin bir diğer bilinen adı ise Kuşcenneti Milli Parkı’dır.
Kuş cenneti ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de budur. Manyas Kuş Cenneti Doğal bir anıt olarak kabul edilmektedir. Sınavda çıktığında doğru cevap budur.
Ülkemizde birçok doğal ve güzel yer bulunur. Manyas Kuş Cenneti de doğal bir varlıktır. Ülkemizdeki her vatandaş tarafından mutlaka görülmesi gerekmektedir.
Ülkemizdeki orta okul müfredatında birçok öğrenci bu soru ile karşı karşıya kalır. Manyas Kuş Cenneti tarihi bir yer değildir. Doğal bir sit alanıdır.
Doğal bir oluşum olarak kabul edilmektedir. Manyas Kuş Cenneti içine sonradan eklenen unsurlar beşeri olarak kabul edilmektedir. Bu unsurlara evler ve koruma alanları örnek olarak verilir.
Kuş cennetimiz, ülkemizin Balıkesir şehrinde yer almaktadır. Bandırma ilçesi ve Manyas ilçesinin sınırlarının tam orta yerinde yer alır. Balıkesir-Bandırma Karayolunun 15 kilometre kadar güneyine inen 3 kilometrelik dar bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır.
Bu yer doğal bir mekan olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle yapan birisi yoktur. Ancak keşfi Curt ve Leonore Kosswick tarafından yapılmıştır. İsmi veren de yine bu iki gezgin olmuştur.
Yaklaşık olarak 20 kilometre uzunluk, 14 kilometre genişlik değerine sahip olan kuş cennetinde; 266 kuş, 118 bitki ve 23 balık türü yaşamaktadır.
1959 yılında milli bir park olarak kabul edilmiştir. Yaklaşık olarak 25 bin hektarlık bir alan üzerine kurulmuştur. Her yıl ülkemizin içinden ya da yurt dışından binlerce insan bu cenneti görmeye gelmektedir.
Manyas Yol Tarifi

Marmara’nın içerisinde yer alan Manyas ilçesinin yaklaşık olarak 634 kilometrelik bir yüz ölçümü bulunmaktadır. Rakım olarak ise 56 metrelik yüksekliğe sahiptir. Ayrıca ilçe Susurluk, Gönen, Karesi ilçeleri ile komşu kabul edilmektedir.
İlçenin ikliminde ise Marmara iklimi söz sahibidir. Bu da tarım bakımından oldukça elverişli olduğu anlamına gelmektedir. İklimi sayesinde son dönemlerde bölgeye yapılan yatırımlar giderek artış göstermektedir. Tarihi ve kültürel açıdan da birçok gezilecek güzel yere sahiptir.
Manyas ilçesine gitmek için kara, hava ya da demir yollarını tercih edebilirsiniz. Kendi özel aracınızı kullanabileceğiniz gibi, toplu taşıma araçlarını da kullanma şansına sahipsiniz. Manyas kara yolu ve Balıkesir şehir merkezi arasında yaklaşık olarak 102 kilometre bulunmaktadır. İstanbul ile ise arasında 271 kilometre vardır. Diğer büyükşehirlerimizden Ankara ile 524 km, İzmir ile ise 281 kilometrelik mesafe bulunmaktadır.
Havayolunu kullanmak isterseniz ise Balıkesir Merkez Havalimanı’nı kullanmanız gerekmektedir. Daha sonra ise özel aracınız ile veyahut da toplu taşıma araçları ile ilçe merkezine ulaşım sağlamalısınız. Bir diğer yol olarak ise demir yollarını tercih etmeniz mümkündür. Demir yolu ile şehir merkezine ulaşım sağlamalısınız. Geldikten sonra, toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bir diğer ülkemizin güzel şehri Bursa’dan Manyas’a gelebilirsiniz. Ulaşım için D-5 Karayolunu kullanmalısınız. 118 kilometre 200 metre yol giderek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Susurluk da Balıkesir şehrine bağlı bir ilçedir. Bu ilçeden gelmek oldukça kolaydır. Susurluk Manyas arası mesafe yaklaşık olarak 28 kilometredir.
D230 yolunu veyahut da Balıkesir Edremit Yolunu kullanarak iki ilçe arasında ulaşım sağlayabilirsiniz. Ulaşım esnasında gitmeniz gereken mesafe yaklaşık olarak 207 kilometredir.
Bandırma, Balıkesir şehrindeki en popüler ilçelerden birisidir. Bu ilçeden Manyas’a karayolu ile gelebilirsiniz. D565 yolu üzerinden 48 kilometre mesafe kat etmeniz gerekmektedir.
İlçe, Balıkesir şehrine bağlı kabul edilmektedir. İl merkezinden ilçe merkezine ulaşım yaklaşık olarak 1 saat 11 dakika sürmektedir. Gitmeniz gereken mesafe ise 83 kilometredir.
Bandırma Manyas Otobüs Saatleri
Kalkış yerini ilçe merkezi olarak kabul edersek yaklaşık 40 dakikada bir otobüs bulabilirsiniz. Tam olarak kalkış saatleri ve cumartesi günü kalkış saatleri ise şu şekildedir:



Manyas Kaplıcaları Osmanlı Evleri
Manyas Kaplıcaları Osmanlı Evleri, Kızık Köyü Ilıcabaşı Sokağında yer almaktadır. İlgili işletmeye 0266 818 34 65 telefon numarasından ya da 0533 446 19 73 numarasından ulaşım sağlayabilirsiniz. İşletme içerisinde Osmanlı usulü kaplıcalarda rahatlayabilirsiniz. Üstelik fiyatlar da oldukça uygundur.
Burada alacağınız kaplıca hizmeti sayesinde birçok hastalıktan uzaklaşabilirsiniz. Birçok hastalık tedavisi için alanında uzman doktorlar tarafından kaplıcalara gitmek önerilir. Siz de bu tavsiyelere uyarak kaplıcalarda rahatlamalısınız. Bu mekana gitmenizi kesinlikle sizlere tavsiye ederiz!
Ayrıca doğa ile iç içe ahşap evler sayesinde her şeyden uzakta mükemmel bir tatil yaşayabilirsiniz. Kızıksa köyü, bu tatil için enfes bir yerdir!
Manyas Peynir Kuyu Köyü
Bölgenin köyden mahalle statüsüne ulaşması ise 2012 yılında gerçekleşmiştir. Artık bölgedeki en naif mahallelerden birisi olarak kabul edilmektedir.
Manyas Haydarköy
Haydarköy, ilçenin ticari bölgelerinden biridir. Ancak en önemli vasfı, en önemli idari işlerin burada yapılmasıdır. Mahalle, 2012 yılındaki değişiklik ile bu unvana kavuşmayı başarmıştır. Daha öncesinde ise köy olarak kabul edilmekteydi.
Manyas loru, köylerdeki doğal inek sütleri sayesinde yapılmaktadır. İlçedeki kelle peynirleri, peynir altı suyundan elde edilmiştir. İlk olarak ısıl işlem ile peynir altı suyu kesilir. Kesilme işleminden sonra ise lor peyniri haline getirilir. Bu kesilme işlemi esnasında asla ve asla limon ve sirke kullanılmaz. Bunun yerine doğal olarak kesilmesi beklenir. Böylelikle lor peynirin içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamış olur.
Bu yazımızda ülkemizin meşhur ilçelerinden biri hakkında detaylı bilgileri sizler ile paylaştık. Daha fazla tatil yazısı için web sitemizi tekrar ziyaret etmeyi unutmayın. Bir sonraki yazımızda görüşünceye dek kendinize iyi bakın!