Hostel, her yaştan, her milletten, her düşünceden insanın konakladığı, hiç de korkutucu olmayan mekanlardır. Henüz hostel deneyimi yaşamamışsan aklına gelebilecek her soruyu cevaplamaya çalışacağım. Unuttuklarım olursa da yazının altındaki yorum kısmına yazarak merak ettiğin hususları sorabilirsin.
Haydi başlayalım.
Hostel Temiz mi?
Kalacağın yere göre değişebilir. Son derece temiz, lüks bir otelden hallice hosteller olduğu gibi, temizlik konusunda umduğunu bulamayacağın hosteller de vardır.

Peki Nereden Bileceğim?
Booking, Hostelworld, Tripadvisor gibi sitelerin yorum kısımlarında hostelin temizliği hakkında genel bir fikir edinebilirsin. Tüm bu sitelerde puanlama sistemi olup, temizlik kategorisinde 10 üzerinden en az 8 alan hostellere güvenebilirsin.
Yatak – Yorgan Konusunu da Açar mısın Biraz?
Bir kısım hostelde yatak kılıflarını check-in yaparken sana elden verirler, yatağını kendin hazırlayarak temizliğinden emin olursun. Hazır yataklı odalarda da gir bir kontrol et, şüphelendiğin bir durum varsa lobiye söyleyip temiz kılıf isteyebilirsin.
Ben Bayanım, Erkeklerle Uyumak İstemiyorum.

Karşı cinsten bireylerle uyumak zorunda değilsin. Çoğu hostelde yalnızca erkek, yalnızca bayan ve mix seçenekleri bulunmaktadır. Bu konuda bir tek hassas olan sen değilsin 🙂
Hadi Kadın – Erkek Beraber Kaldık Diyelim. Tacize Uğrar mıyım?
Hiç böyle bir şey duymadım. Cinselliğin tabu olmadığı medeniyetlerde insanlar bu konuda çok rahat. Odada boxerla dolaşan adam da olabiliyor, üzerini değiştiren kadın da; ama insanlar aç olmadıkları için bunu bir problem olarak düşünmek akıllarına bile gelmiyor olabilir. Oradaki tek amaç ucuza konaklamak.
Eşyalarım Çalınır / Kaybolur mu?
Hostelin imkanları arasında dolapların kilitli olup olmadığı mevzusu yazar. Eğer o şekilde yazdığı halde değilse zaten birileri muhakkak yorum kısmında buna değinip gerekli açıklamayı yapmıştır. Yani yorumları es geçmiyoruz ve yanımızda muhakkak bir adet küçük kilit götürüyoruz. Hatta ben anahtarlı dolaptansa kilitli dolapları tercih ediyorum. Tek bir anahtarın bütün dolapları açması ihtimali olabilir (Aslında olmaz ya, hani bir ihtimal 🙂 ), oysa benim kilidim tektir ve bu konuda kaygılanmamı gerektirecek bir durum olmaz. Son olarak dolabımı kilitledikten sonra anahtarı ya şortumun cebine sokarım, ya da yastık kılıfımın altına.
Ben bu konuda biraz hassasım sanırım, hala önyargılarım var. Telefonunu dolaba kilitlemeden duşa giren, laptopunu yatağının üstüne bırakıp dışarı çıkan çok insan gördüm. Kaygıları yok.
Eşyalarım Dolaba Sığar mı?
Yine hostel hakkında yazılan yorumlarda ve oda fotoğraflarında buna mutlaka dikkat et. Benim en sevdiğim dolap türü, ranzaların altında olan kafes biçimindeki dolaplar. Hem tüm çanta rahatça sığıyor, hem de içinden bir şey çekip almak bildiğimiz normal dolaba göre daha pratik.
Cep Telefonumu Ne Yapacağım?
Yastık kılıfının altına sokup mışıl mışıl uyuyabilirsin.
Duş Alma Mevzusu Nasıl Oluyor?

Şimdi bazı hostellerde banyo odanın içinde, bazılarındaysa dışında, koridordadır. Zorda kalmadıkça banyosu odanın içinde olan hostelleri tercih et. Sadece yatmak için gece gidip, sabah çıkacaksan buna çok dikkat etmene gerek yok zaten. 6 kişilik bir odada kalıyorsan banyoyu 6 kişiyle paylaşacaksın; banyo koridordaysa belki bütün kat ile paylaşacaksın ve banyodan çıkıp odaya gitmek vs. bunlar benim sevmediğim işler.
Yanıma Mutlaka Almam Gereken Şeyler Neler?
- Terlik: Birinci sırada terlik geliyor. Bir hostelden tek kullanımlık bez terlik bekleme.
- Kilit: Yukarıda da bahsettiğim gibi bir dolap kilidi alıp kendini garantile.
- Şampuan: Kimi hostellerde sabun ve şampuan vardır ama bunun bir garantisi yok. Hostel çok yoğunsa senin ihtiyacın olan anda tükenmiştir. Sabun olmaması çok düşük bir ihtimal ama böyle bir talihsizlik yaşarsan şampuanı sabun niyetine kullanırsın. Unutma ki uçaklarda sıvı limiti var, bu nedenle en küçük boy şampuan al yanına. “Kutusu büyük ama içinde çok az şampuan var, problem olmaz” deme. Kontrol esnasında baktıkları şey kutunun içindeki sıvı miktarı değil, kutunun ebatı. Detaylı bilgi için buraya bir göz atmanda büyük fayda var.
- Islak Mendil: Hostelde ol ya da olma, yurtdışında her daim yanında bulundurman gereken malzemelerden biri bu. Cep boyları ideal. Koca paketi yanında sürüklemene gerek yok 🙂
- Havlu: Kimi hostellerde ücret karşılığı, kimilerinde ücretsiz olarak havlu temin edebilirsin ama her ihtimale karşı bir küçük yüz havlusu götürebilirsin, sana kalmış. Ben bazen o götürdüğüm havluyu hiç kullanma ihtiyacı duymadan getiriyorum; bazen çok işime yarıyor. Tedbir almakta fayda var. Önerebileceğim havlu ise çok çabuk kuruyabilme özelliğiyle mikrofiber havlu. Ben yüz için small boy, vücut için large boy bir mikrofiber havluyu mutlaka sırt çantamda taşırım. Hem hafif, hem de çok rahat.
Gürültü Oluyor mu?

Maalesef zaman zaman gürültülü oda arkadaşların olabiliyor dostum. Yapman gereken şey çok basit. Uyaracaksın. Sonuçta müşterek bir oda paylaşıyorsunuz ve ortak yaşama kurallarına herkesin uyması gerekiyor. Karşındaki kişi sana bu konuda tepki göstermez / gösteremez.
Çamaşırlarımı Yıkayabilir miyim?
Çoğu hostelde çamaşırhane vardır. Koy çamaşırlarını, at jetonunu, çalıştır. Sen kahvaltını yaparken / hazırlanırken o yıkasın. Sonra bir jeton da kurutucuya at, 15-20 dakika da çamaşırlarını kurutman için geçer. Ooooh mis gibi temiz çamaşırlar.
Odadaki İdeal Yatak Sayısı Kaç Olmalı?
Benim için bu 4 veya 6’dır. 8-10-12 yataklı odalarda gürültü patırtı daha fazla oluyor. Az yatağın bir başka avantajı da oda arkadaşlarınla iletişim kurabilme şansının daha fazla olması. Hostel arkadaşlığı diye bir şey var sonuçta. Bilgi paylaşımı konusunda muazzam güzel bir durum.
Yaşım Biraz Büyük, Tuhaf Kaçmaz mı?
Hayır kaçmaz. Gençlerin hostelleri daha çok tercih ettiği doğru ama 10 kişilik odada çocuklarıyla kalan insanları da gördüm, karı-koca ya da çift olarak gelenleri de gördüm. Yaş durumunu sen biraz fazla önemsiyor olabilirsin ama başkalarının pek umurunda değil, rahat ol.
Yaşım Çok Küçük, Yapabilir miyim?
Her şeyin bir ilki vardır. Bir kere gidip deneyimledikten sonra korkulacak bir mevzu olmadığını göreceksin.
İki Kişilik ya da Tek Kişilik Odalar Yok mu?
Çoğu hostelde var fakat ücretleri doğal olarak daha yüksek. İlla ki özel odada kalmak istiyorsan otel fiyatlarıyla karşılaştırma yaparak karar verebilirsin.
Kahvaltı Olayı Nasıl?
Bir kısım hostellerde kahvaltı yok, bir kısmında var. Kahvaltı olanlar da ücretli ve ücrete dahil olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hostel özelliklerinden bunu öğrenebilirsin. Bazı hostellerde çok güzel açık büfe kahvaltı olabiliyorken, kızarmış ekmek, tereyağı, marmelat üçlüsünden oluşan kahvaltı sunan yerler de var. Yine “Yorumlar” kısmına göz atıyoruz.
Hostelde Yemek Yiyebilir miyim?
Butik hostellerin hemen hepsinde bir mutfak vardır. Marketten alışverişini yapıp yemeğini kendin pişirebilir ya da buzdolabını kullanabilirsin. Bütçeye muazzam katkısı olan bir davranıştır bu. Tabak-çanak, mikrodalga fırın, su ısıtıcısı gibi temel mutfak malzemeleri hemen hemen bütün hostellerde vardır. Büyük hostel zincirleri hariç.
Ayrıca öğle ve akşam yemeği veren hosteller de var. Fiyatları uygun gelirse öğünlerini hostelde yiyebilirsin.
Rezervasyona Gerek Var mı?
Amsterdam, Paris gibi büyük şehirlerde riske girmemek adına rezervasyon yaptırmanda fayda var, özellikle yoğun sezonlarda. Küçük şehirlerde bu çok da şart değil. Birinde yer yoksa diğerinde yer vardır muhakkak. Ben şimdiye kadar işimi hep garanti altına alıp önceden rezervasyon yaptırarak gittim. Garantici biriysen yaptır tabii ki.
Check-in ve Check-out Meselesi Nasıl Oluyor?
Genelde öğlen 13.00-14.00’ten önce check-in yapmıyorlar fakat erken saatte şehre ulaştıysan çantanı emanet bagaja bırakıp check-ini daha sonra yaptırabilirsin. Her hostelde mutlaka emanet bagaj odası bulunur.
Check-out genelde 10.00 ya da 11.00’dir. Geç kalma ihtimaline karşı akşamdan çantanı hazır et, uyanıp çantanı alır çıkarsın. 10-15 dakikanın hesabını kimse yapmaz, biraz geç çıkman durumunda da bir sorun olacağını zannetmiyorum.
Börtü Böcek Oluyor mu?
Bazılarında evet. Yine hostelle ilgili yorumları okuyup az çok bilgi sahibi olabiliriz. Böcekler tarafından yendiğim bir hostel deneyimi hiç yaşamadım ama bu “Olmayacak” anlamına gelmez. Sivrisinek mevzusu da hakeza. Bazı şehirlerde hiç sinek yokken bazılarında olabiliyor. Şehirden şehire değişen bir durum bu.
Kısa Kısa
Odaya geç saatte girdiysen ışığı çok fazla açıp kapamamaya dikkat et. Artık çoğu hostelde başucu lambaları var. Büyük iş görüyorlar. Başkası bunu yapıyorsa hiç çekinmeden uyar.
Hem eşyalarını kaybetmemek adına, hem de başkalarını rahatsız etmemek adına çok dağınık olmamaya çalış.
Kahvaltılarda tabak çanağı masanda bırakma. Ne diyoruz: “Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak.”
Aynı şey mutfağı kullanma durumunda da geçerli. Yemek yaptıysan, bir yerleri kirlettiysen temizlemen de yazılı olmayan nezaket kurallarından biridir.
Odada yüksek sesle telefonda konuşanlara ben gıcık oluyorum, başkalarının da sana gıcık olmasını istemiyorsan silence please🙂
Beklentilerini fazla yüksek tutma. Geceliği 10-15 euroluk yerde kalıyorsun sonuçta 🙂
Bu yazımızı okuduğunuza göre tatil hazırlığınız var demektir. Tatilde giyilecek kıyafetler yazımızı da göz atmayı unutmayın.